Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

by Hatice Çelik , Saat 16:53 , 0 yorum

Kek yapımında dikkat edilecek noktalar 

keke yapmanin

  • Kek hazırlamanın ilk kuralı kek yapılacak olan malzemelerin oda ısısında olması gerektiğidir. 
  • Kek yaparken yumurta taze olmalıdır. Bunu kontrol etmek için ise bir bardağın içine su koyun yumurtayı içine atın eğer yumurta dibe çökerse bayat demektir. Yumurtanın taze olması, kekein iyi şekilde kabarmasını sağlayacaktır. 
  • Kek çırpma kalıbına yumurta kırılmadan önce başka bir kasede kırarak yumurtanın tazeliğini kontrol ediniz.
  • Kek hazırlamada genelde ölçü olarak, 1 yumurtaya 25 gram toz şeker (1 yemek kaşığı) ve 30 gram un ( 1 tepeleme yemek kaşığı) kullanılır.  Bu miktarı siz yumurta kullanımına göre artırabilirsiniz.
  • Mikserle eğer çırpma işlemi yapılacak ise önce yavaş yavaş ardından ise hızlı şekilde çalıştırm yapılması gerekir. Eğer elinizle çırpma işlemini yapacaksanız. Bunu da kendinize göre ayarlayabilirsiniz. 
  • Kekin kıvamını anlamak için, çırpma telinden düşen damlacıklara dikkat edin. Eğer düşen damlalar bozulmuyorsa kekinizin harcı olmuş demektir. Ayrıca harcın şeklinin katı yoğurt kıvamında olması da kek harcınızın hazır olduğunun kanıtıdır. 
  • Çırpma işleminde ilk olarak şeker ve yumurta ile başladınız. Şimdi ise önce sıvı gereçleri katın ardından katı gereçlere geçin. 
  • Kabartma tozu ve vanilyayı unun içine katın ve harcın üzerine eleyin. Bu şekilde katı malzemelerin havası alınacağı için daha iyi kabarma sağlayacaklardır. 
  • Eğer kek malzemesine şekerleme veya kuru meyve tarzında ek bir besin ilave edilecek ise bu malzemelerin unlanıp en son kek harcına ilave edilmesi gerekir. 

  • Elenmiş unu kek harcına döktüğünüz zaman tahta kaşık yardımı ile alttan üste doğru karıştırmaya dikkat edin. Metal kaşık harcın havasını alır ve kabarmasını önler. 
  • Harcın kenarından hafif vurma işlemi yapılması ise tüm malzemenin eşit miktarda karışmasını sağlayacaktır. 
  • Kek harcına un ilavesi yapıldıktan sonra fazla karıştırmayın. Böylece harcın kıvamı bozulmamış olur. 
  • Kek hamurunun döküleceği kalıpların çok güzel şekilde yağlanmış olması gerekir Aksi halde harç kalıba yapışır. 
  • Kek harcınızı dökmeden eğer kalıbı unlarsanız kekiniz daha kolay kalıptan çıkacaktır. 
  • Keki pişirmeden önce fırının ayarını 175 - 180 derecede önceden açarak fırını ısıtın ve keki içine koyun.
  • Kek harcını fırına koyduktan sonra kapağının çok sık açılması kekin kabaran hamurunu söndürür. 
  • Kekin pişip pişmediğini kontrol etmek için içine kürdan veya bıçak ucunu batırın. Eğer kürdan harçlı çıkarsa kek pişmemiş demektir. Fakat kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir.
  • Fırından alınan kekin kalıptan kolay çıkması için ters çevirip üzerine 5 dakikalığına ıslak bir bez konulması gerekir.
  • Kekin kalıptan sıcak iken çıkarılması gerekir.
  • Kekin çıkarmadan önce kenarlarından bıçak yardımı ile esnetilmesi gerekir. 
  • Çok fazla kek  çeşidi vardır ve her birinin un miktarı farklılık gösterir. Bu yüzden tarif de ki un miktarına uymanız gerekir. Çünkü unun çok katılması keki çok sert kıvama getirecektir. Az katılması ise kekin pişmesini engelleyecektir. 
Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yazar Sifa Celik
Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir? -
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.